Uvođenje eura kao službene valute u RH, koja će zamijeniti dosadašnju kunu, trebalo bi se provesti već do 1. siječnja 2023. godine. Vode se razne polemike i postavljaju se razna pitanja oko samog uvođenja eura kao službene valute te posljedica na rast cijena i općenito stanje u RH pa neke najvažnije podatke iznosimo u nastavku.

  • Sve se više u medijima raspravlja pitanje provedbe referenduma kojim bi građani mogli odlučiti o uvođenju eura kao službene valute, ali Hrvatska je, kao i sve nove države članice, kroz svoj ugovor o pristupanju EU preuzela obvezu uvođenja zajedničke valute – eura, jednom kada se za to ispune uvjeti.
  • Brojni građani strahuju od povećanja cijena nakon uvođenja eura, ali podatci prikupljeni od ostalih država članica upućuju na potencijalni rast cijena povezanih s promjenom valute u iznosu od samo 0,1 – 0,2% što dakle ne dovodi do značajnijeg rasta cijena.
  • Građani će od uvođenja eura imati izravne, konkretne i trajne koristi. Opće poznato je da su građani u RH, kao i brojna poduzeća, iznimno zaduženi i veliki dio tih kredita vezan je uz euro. Uvođenjem eura nestaje valutni rizik kojem su oni izloženi tako da rata kredita neće više ovisiti o kretanju tečaju kune u odnosu na eure. Također će doći i do smanjenja kamatnih stopa. Koristi će biti značajne i za poduzetnike koji su uključeni u međunarodnu razmjenu obzirom da će troškovi konverzije nestati, a troškovi vezani uz prekogranična plaćanja će se smanjiti.
  • Hrvatska kao turistička zemlja imati će brojne benefite od uvođenja eura koji će dovesti do pojednostavljenja putovanja, poboljšati će usporedivost cijena te će nestati mjenjački troškovi koji su otežavali naplatu usluga.
  • Online trgovina zadnjih godina se sve više razvija i uvođenjem eura ona će se također olakšati (kako za trgovce sa sjedištem u RH, tako i za potrošače – građane RH).
  • Smanjenje neizvjesnosti povezanih s kretanjima tečaja i ukupne rizičnosti gospodarstva pogodovat će privlačenju inozemnih ulaganja, a povoljniji uvjeti financiranja poboljšat će konkurentski položaj domaćih poduzetnika te otvoriti dodatan prostor za investicije i zapošljavanje od kojeg će koristi imati svi građani RH, izravno ili neizravno.

Comments are disabled.