1.1.2023. određen je kao dan uvođenja eura kao službene valute u RH, i njegovim približavanjem želimo istaknuti nekoliko finalnih koraka kojima se možete, kao pojedinci ili kao poduzetnici, što bolje pripremiti za prelazak na novu valutu.

  • Zbog potrebe za prelazak na euro, brojni bankomati ne rade u periodu od 15.12. do 15.1., ukoliko Vam treba nešto gotovine prije odlaska na bankomat provjerite da li je funkciji na mrežnim stranicama Vaše banke. Također – u ovom periodu ne naplaćuje se naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka tako da možete koristiti i tu prednost.
  • U bankama, pošti i na FINI mogu se kupiti početni paketi euro kovanica – za 100,00 kn dobijete 33 kovanice svih apoena u vrijednosti od 13,28 EUR. U jednoj transakciji možete nabaviti maksimalno 2 ovakva paketa.
  • Najlakši način za promjenu gotovine u kunama je polaganje na svoj račun u banci, obzirom da će taj iznos biti automatski konvertiran u eure s 1.1.2023. Također tijekom cijele 2023. građani će moći vršiti zamjenu kuna u eure, bez provizije u bankama, i to za maksimalno 100 novčanica/kovanica po transakciji. Kovanice će se moći mijenjati samo 3 godine od uvođenja eura, dok je to za novčanice trenutno neograničeno.
  • U razdoblju od 1.1. – 14.1.2023. plaćanja u gotovini će se moći vršiti i u kunama i u eurima, s time da će trgovci vraćati razliku u eurima. Što se tiče kartičnog plaćanja – ono će većinom biti onemogućeno u periodu od 31.12. do 1. ili 2.1. zbog potrebe prelaska na plaćanje u eurima, tako da će brojne fizičke i online prodavaonice imati onemogućeno plaćanje karticama u tom periodu.
  • Dvojno iskazivanje cijena će od 1.1.2023. kao primarnu vrijednost imati onu u eurima, a indikativna će biti ona u kunama, i tako će biti sve do kraja 2023. godine kako bi kupci mogli okvirno usporediti cijene.
  • Iako je veliki fokus stavljen na sprječavanje neopravdanog povećanja cijena zbog prelaska na euro, trenutna ekonomska situacija u svijetu označena velikom stopom inflacije i sveopćih poskupljenja poslužila je kao osnov brojnim subjektima da cijene povećaju u toj mjeri da će nakon uvođenja eura čak moći zaokružiti iznos u eurima na niže (npr. usluga parkiranja košta 7 kn, i podiže se zbog poskupljenja na 8 kn – to iznosi 1,06 EUR uz primjenu fiksnog tečaja konverzije od 7,53450, te će od 1.1. taj iznos biti zaokružen na niže – na 1 EUR, ali će to svejedno biti povećanje primarne cijene sa 7 na 7,53450 kn, iako se naizgled radi o zaokruživanju cijene na niže).

Za sva dodatna pitanja oko uvođenja eura i načina na koji to utječe na Vaše poslovanje obratite nam se s povjerenjem.

Comments are disabled.